Välj område

Gårdens djur Paula W Lundberg

Stort intresse för vår skaffahönskurs

På Gårdsbacken anordnar vi regelbundet kurser i att ha höns. Utbildningen gör vi i samband med Medborgarskolan och vi tycker det är otroligt roligt att intresset är så stort. Vi har precis startat upp vår tredje kurs. 

Kvällskursen är på tre tillfällen á tre timmar. Vi ordnar dessutom heldagskurser för hönsintresserade och vi bjuder självklart på hembakt fika.

gardsbackenhk5

Det gör mig glad när jag märker det ökade intresset i att skaffa några höns på gården eller i sin villaträdgård. Deltagarna på våra skaffahönskurser är människor i alla åldrar, övervägande kvinnor men även några män har deltagit/deltar. Många har länge drömt om att ”bli med höns” och när de fick syn på vår kurs så blev de mycket glada och anmälde sig direkt.

gardsbackenhk1

Inför vår första kursstart hörde lokalradion av sig och Danne fick berätta om kursen i direktsändning, morgon-tv på TV4 uppmärksammade oss och gratistidningen 7:an kom och gjorde ett reportage på plats, vi fick tre sidor i tidningen. Kul att det uppmärksammas!

gardsbackenhk9

Tidningen 7’s reporter Märta Wulff får besök av nyfiken kyckling…

gardsbackenhk10

Märta skrev ett fint reportage om vår hönskurs.

Jag vill berätta om vår heldagskurs. Den anordnas för minst sex deltagare. Vi startar 9.15 på morgonen och kursen beräknas vara slut vid 17-tiden på eftermiddagen. Vi kör lördagar eller söndagar.

gardsbackenhk4

Stortuppen med sällskap har precis hoppat upp på pinnen för att ”göra kväll”.

Vi förbereder oss noggrant inför en kurs, vi ställer ordning hönshuset med gamla pinnstolar i olika färger och packar fikakorgen med kaffetermos, lite chokladbitar och givetvis något gott till hönsen. När kursdeltagarna anländer till gården så välkomnar vi dem varmt och bjuder dem att stiga in i hönsgården. Våra höns är inte speciellt handtama men de är lugna och trevliga och är helt okej för dem att vi tränger oss på.

gardsbackenhk7

Danne och jag berättar om gården, alla djuren, och om hur vi blev med höns för mer än femton år sedan. Kursen bygger vi på våra erfarenheter med att leva med höns. Vi berättar även, där i hönshuset, hur vi planerar att lägga upp dagen och vi lyssnar gärna på deltagarnas egna erfarenheter av höns och vilka deras hönsplaner/tankar är.

gardsbackenhk2

Med hjälp av några enkla skisser redovisar vi äggets väg genom hönan.

Nu tänker jag inte gå in så noggrant på vad vi tar upp under dagen, men det är allt från att informera om skillnaden mellan lantraser och värphybrider till att vi dryftar det oundvikliga i att man kanske blir tvungen att ta till yxan vid något tillfälle och hur man då enklast går till väga.

Vi varvar dagen med teori runt köksbordet med praktik, som till exempel att släppa ut hönsen i trädgården så att kursarna får iaktta dem som frigående. Vi bjuder även in kursdeltagarna in i vår lagård så att de får se hur vi har byggt, hur våra höns har det under vintermånaderna. Förhoppningsvis kan få några bra tips. De får träffa vaktlar, gäss och givetvis får de träffa Champis. (Världens mest kända kanin). Det är oundvikligt att inte berätta en och annan historia om honom också. Han charmar lätt kursdeltagarna.

gardsbackenhk6

Här har vi samlats runt Gårdsbackens köksbord och diskuterar det mesta i hönshållning.

Under dagen bjuder vi på förmiddagsfika, lunch och givetvis blir det en kaffekopp med något gott därtill även på eftermiddagen.

gardsbackenhk3

Kursdeltagarna från heldagskursen studerar hönsen som frigående.

Det vi främst vill förmedla med vår kurs är att det ska vara enkelt att skaffa höns. Vi vill att det ska bli inne att bli med höns, inne att ”hänga med hönsen”. Vi utmanar fler städer att starta hönskurser. När vi kontaktade kommunen för att höra vad som gäller för att skaffa fjäderfän i Örnsköldsviks kommun så berättade de att de hade förhoppning om att förenkla reglerna i att få tillstånd att skaffa höns i villaområde. Det var glädjande nyheter.

gardsbackenhk8

Så, kära hönsvänner, tveka inte, skaffa er några egna äggproducenter och känner ni för det, anmäl er till hönskurs!

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 45–48. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken.


Vill du också läsa?