Välj område

Hus & hem Johanna Rundgren

Sommarlunch med couscous-sallad

Det går en vind över vindens ängar, det är sommar! Och när det är sommar så tycker jag om att träffa mina vänner ofta. Oftast så blir det en liten lunch och ibland middag.

Man grillar, äter fräscha vardagslyxiga sallader och gott bröd. Det är särskilt mysigt tycker jag när gästerna bidrar med sin egen favorit, något de är särskilt bra på. (Har jag tur så blir det minst en västerbottenostpaj).

torel

Gulltöreln, en växt som bland annat passar bra i stenpartier, hälsar sommaren välkommen.

På sommaren verkar det som att allas små bekymmer är som bortblåsta, allting känns lättare på något sätt. Det är inte trögt att gå upp på morgonen, man behöver inte dra på sig sina (fortfarande blöta och iskalla sedan gårdagen) stövlar och raggsockar, promenaden till bussen, som på hösten och vintern ofta kan bli en vindpinad piskande regnvåt plåga, är på sommaren istället en chans till extra sol i nacken.

hundkex

Hundkex och krysantemum blir en enkel men vacker bukett.

Det är roligt att dekorera till kalas, och jag gillar när det inte kostar en hel förmögenhet, så oftast tittar jag i min egen trädgård för att hitta inspiration. När jag inte har något passande i rabatten för tillfället, så brukar jag åka ut på landet, längs landsvägarna brukar det växa helt fantastiska ängsblommor.

flader

Fläder och lönnlöv, en sommardoftande kombination.

I sommar har jag provat ett nytt recept på sallad, en couscoussallad. Couscous är gott till mycket, särskilt i sallader, oftast fräschare och mer mättade än pasta.

Till salladen behöver man späda morötter som man skrivare i tunna skivor, rödlök/salladslök, kräftor i lag (det går bra med räkor också), lite blandade salladsblad och färsk sparris. Bryt av sparrisen långt ner på stammen, där den går lätt av slutar det ”träiga”.

sparris

Till salladen var det fantastiskt gott med pepparrotssås, väldigt enkel att göra. Blanda bara ihop tre deciliter gräddfil, en matsked dijonsenap och riven pepparrot efter smak.

pasklilja

Lilla fröken Påsklilja är med på kalaset hon också.

Johanna Rundgren gästbloggar på Grannliv vecka 27–32 om allt som har med köket, trädgården och hemmapyssel att göra.


Vill du också läsa?