Välj område

Hus & hem

Myggexperten: så skyddar du dig från sticken

Grannliv214_Mygg

Forskaren Jan Lundström i Uppsala har specialiserat sig på stickmyggor, här med en myggskopa.

När regnet samlas i pölar landet runt är det inte bara växterna som vaknar till liv. Det gör även myggäggen berättar en av Sveriges främsta experter på mygg. Så skyddar du dig.

Vårregn väcker myggägg till liv som kanske legat i flera år i väntan på fukt, berättar en av Sveriges främsta experter på mygg, biologen och virologen Jan Lundström.
– Myggor känner lukten av gamla kokonger och lockas att lägga ägg på torra ställen där det har varit lyckad äggkläckning tidigare.

Sedan 1980-talet har Jan Lundström forskat om svenska stickmyggor som smittspridare. Sedan 2000-talet organiserar han bekämpning av översvämningsmygg inom sju kommuner vid nedre Dalälven.

Det finns 49 arter av familjen stickmyggor i Sverige. De lever på sav från träden och blommornas nektar, men bidrar ytterst lite till pollinering. Däremot blir de mat åt dykarskalbaggar.
– Myggor föredrar stillastående vatten och undviker att lägga sina ägg där det finns fisk som äter larverna. Men dykarskalbaggar spanar från luften och dyker mot blänkande pölar. Därför får man skalbaggar som dyker mot bilens vindruta ibland när man är ute och kör.

Skogsmyggorna är våra vanligaste myggarter och finns över hela landet. De flyger sävligt, känner sig för innan de sticker och tar flera månader på sig att utvecklas. Annat är det med översvämningsmyggorna. De är mindre, svarta, sticker utan betänketid och utvecklas från ägg till färdig mygga på två veckor.
– De älskar när vädret växlar mellan hetta och skyfall. Därför sprider sig tyvärr översvämningsmyggorna nu med vårt nya klimat, berättar Jan.

Den vanligaste myten är att det ska klia mindre om man låter myggan suga klart.

Myggan hittar sitt byte genom att först aktiveras, det sker av lukten av exempelvis koldioxid eller mjölksyra eller synintrycket av rörelse. När myggan aktiverats börjar den cirkla omkring i jakten på varma och fuktiga luftströmmar. ”Fuktsinnet” sitter i små porer i antennerna. Värmen och fukten från ett byte leder myggan rätt. Ett myggrepellerande medel täpper till myggans porer som registrerar fukt och gör att myggan missar sitt mål. Myggrepellerande medel kan också störa myggans möjligheter att registrera koldioxid och andra lukter.

Tips! Så skyddar du dig

  • Granngarden-anorakMyggor är självmedvetna och tycker inte om att sitta på ljusa ytor, därför bör du välja ljusa kläder.
  • Med lösa kläder får myggan svårare att hitta ett ställe att sticka på. En bra alternativ är en mygganorak.
  • Använd myggavstötande medel på huden som MyggA exempelvis. Till mindre barn, använd myggnät.
  • Med hjälp av portabla myggavstötare som Thermacell kan du skapa en myggfri miljö kring dig på fjällturen eller vid fikabordet.
  • En Mosquitomagnet i trädgården samlar in så mycket mygg att man kan störa fortplantningscykeln och minska antalet mygg på tomten.

Granngården finns alla de senaste hjälpmedlen för att skydda dig och dina djur.


Vill du också läsa?