Välj område

Hus & hem

Vintermarknad med långa traditioner

I över fyrahundra år har Jokkmokks marknad varit en viktig mötes- och handelsplats. Och det som en gång var en samisk vinterboplats är numera ett fenomen känt världen över.

Vinterland_Grannliv_413

2014 deltar Per Kuhmunen i renrajden på Jokkmokks marknad för 40:e året i följd. De första tio åren gick han med sin far, efter det har han själv lett rajden i sällskap av sin familj. På marknaden blandas traditionellt hantverk med modern design.

Luften är torr och kall, det är vindstilla. Termometern närmar sig 30 minusgrader. Snön ligger djup och dämpar alla ljud, som knarret av tusentals skor och språk från världens alla hörn. Ur restaurangkåtorna som ställts upp på torget mitt i Jokkmokk strömmar smakrika dofter och rök upp mot den mörknande februarihimlen.
Det är första torsdagen i februari 2013 och Jokkmokks vinter-marknad går av stapeln för 408:e året i rad. Närmare 37 000 besökare rör sig under de tre marknadsdagarna på gatorna kantade av marknadsstånd. Renfällar, halsband, plädar, mössor, vantar, mat, godis, fiskeredskap, knivar, kåsor, speglar, armband, sameslöjd och en lång rad av konst- och hantverk hittar nya ägare. Försäljare från hela Sverige samt några från Norge och Finland finns på plats.

Vinterland_Grannliv_413_8

Birgitta Nilsson arbetar med planeringen av marknaden året om.

Trots kylan och mörkret är atmosfären varm. Efter att ha tillbringat några dagar i Jokkmokk är det nämligen ett par saker som synes självklara: det finns en enorm kärlek och stolthet över både bygden och marknaden. Och denna stolthet och kärlek visar sig i en värme och gästvänlighet som omfamnar besökarna.
– Det går inte att beskriva den stämning och känsla som råder under marknaden. Alla är glada, hjälpsamma och trevliga. Det blir en sådan gemenskap och samhörighet. Alla pratar med alla, trots att man inte känner varandra sedan tidigare. Jokkmokks marknad har alltid varit en självklar mötesplats och det är människor som bara träffas en gång om året på just marknaden. För har du en gång varit här kommer du gärna tillbaka. Vi har besökare från hela världen, säger Birgitta Nilsson på Jokkmokks kommun.

Vintermarknaden är årets stora händelse och enormt viktig för såväl kommunen som invånarna, turismverksamheterna och de företag som finns i närområdet. Den är rent av så betydelsefull att man i Jokkmokk har ett eget nyår: före och efter marknaden.
– Vad man än ska göra så säger man att det blir innan eller det blir efter marknaden. Vare sig det handlar om att boka tid hos frisören eller göra en resa, säger Birgitta med ett leende.

Vinterland_Grannliv_413_3

Birgitta berättar vidare att tiden innan marknaden är en lång väntan i vintermörkret. Men efter marknaden vänder det. Då kommer ljuset tillbaka och Jokkmokksborna åker åter ut till sina stugor för att fiska, åka skidor, köra skoter och njuta av naturen.

Är det något som är signifikant för Jokkmokk vid sidan av vintermarknaden och den legendariska svensktoppssångaren Jokkmokks-Jocke så är det just naturen. Hälften av kommunens yta utgörs av en milsvid fjällvärld och här finns fyra nationalparker, bland annat Sarek, och flera naturreservat.

Här har samerna levt i samverkan med naturen sedan urminnes tider. Med årstiderna har de flyttat sina samebyar och renhjordar från fjällens sommarbeten till skogsmarkernas vinterboplats. Och det var just vinterboplats som Jokkmokk var från början. Med tiden blev det en naturlig mötesplats för samer och handelsmän som bytte varor med varandra. Samerna hade kött, fisk och skinn, handelsmännen kom med tyger och salt.

Vinterland_Grannliv_413_4

År 1605 beslutade dåvarande kung Karl IX att det skulle etableras fasta marknadsplatser i Lappland för att lättare kunna kontrollera handeln, driva in skatt och hålla ting. Det beslutades också att en kyrka och marknadsbodar skulle uppföras på platsen. Så var såväl Jokkmokk som marknaden född. Under många år var vintermarknaden just mötes- och handelsplats och det var först i samband med 350-årsjubileet 1955 som den också blev ett turistresmål. Det var också vid den här tiden som renrajden blev ett självklart inslag på marknaden.
– Renrajden är väldigt uppskattad. Men den är också en viktig symbol för det som marknaden en gång var och ett sätt att visa hur samerna förflyttade sig mellan sina boplatser, säger Birgitta.

Alla som någon gång har besökt marknaden vet vad som händer klockan tolv varje dag. När ljudet från renarnas bjällror hörs skingrar sig marknadsbesökarna för att ge plats åt Per Kuhmunen som tillsammans med sin familj går genom marknaden, för 29:e året i följd. De vita renarna drar ackjor (slädar) efter sig och Per och övriga familjemedlemmar är klädda i vackra högtidsdräkter.

Traditionsenligt stannar renrajden till i korsningen utanför gamla apoteket, vad som idag är ortens kulturförening och den självklara mötesplatsen för hantverkare och utställare på marknaden. Men även för besökare som kommer in för att värma sig, köpa lokalt hantverk eller ta en fika på övervåningen där ett kafé ställs i ordning under marknadsdagarna.Vinterland_Grannliv_413_2

Här träffar vi Ketty Kangas och Lena Kemi, två av eldsjälarna i kulturföreningen. Precis som för många andra är marknaden årets höjdpunkt för dem. I veckor innan ställer alla i föreningen upp och bakar. När det väl är dags hjälps man åt att servera, duka av, diska och koka kaffe till besökarna.

Ketty och Lena är överens om att det bästa med Jokkmokks marknad är att den är så mycket mer än bara en marknad. Under de tre dagarna pågår evenemang överallt, som konserter, föreläsningar, filmvisningar, guidade ridturer, vernissage, renrace, hundspann och en matmarknad. Vana besökare brukar beställa programmet långt i förväg och bocka för vad de ska göra. För det är omöjligt att hinna med allt som erbjuds, så stort är det.  Och det är just detta som gör Jokkmokks marknad så speciell, i jämförelse med andra marknader. Den traditionella handeln finns kvar, men genom åren har mycket tillkommit.
– Det är viktigt följa sin samtid men samtidigt bevara traditionen, att förena det nya med det gamla. Den samiska kulturen är enormt viktig för oss i Jokkmokk och det finns ett stort intresse världen över för den och för det samiska hantverket, säger Birgitta.

Nere vid busstationen ett par hundra meter från marknadstorget ligger Jokkmokks tenn. Under marknaden är det öppet hus och besökare strömmar till hela dagarna för att på nära håll se föremål av tenn, guld och silver svarvas, smidas och graveras. Här görs allt på fri hand enligt samiska hantverkartraditioner, klassisk samekonst och den lappländska naturen är inspirationskällor. William Andersen, som själv är same och uppväxt utanför Jokkmokk, visar hur en ljuslykta tar form. Med van hand skapar ha ett mönster som ska symbolisera polcirkeln.

Sameslöjd, Jokkmokks-Jocke och marknaden. Vid sidan om den storslagna naturen är dessa Jokkmokks signum.

Sameslöjd, Jokkmokks-Jocke och marknaden. Vid sidan om den storslagna naturen är dessa Jokkmokks signum.

Jokkmokk ligger vid just polcirkeln, drygt hundra mil norr om Stockholm. Som besökare tar man sig hit med tåg till Murjek, härifrån går buss till Jokkmokk. Det går också att flyga till bland annat Gällivare som ligger tio mil norr om Jokkmokk eller Luleå som ligger 18 mil sydost.
– Det kan tyckas långt men här uppe är avstånden annorlunda. Det är bara ett stenkast med svag arm bort, säger Birgitta och skrattar.

Oftast är det kallt under marknadsdagarna men det kan variera. 2012 var det minus 40, andra år har det varit nollgradigt.

Oftast är det kallt under marknadsdagarna men det kan variera. 2012 var det minus 40, andra år har det varit nollgradigt.

Det finns två hotell i Jokkmokk, ett par stugbyar och ett vandrarhem. Men det allra vanligaste under vintermarknaden är faktiskt att privatpersoner öppnar upp sina hem och hyr ut rum, lägenheter och hus. Något som inte förvånar det minsta. Det stämmer helt enkelt väldigt väl överens med den varma och gästvänliga anda som präglar hela vårt besök i Jokkmokk.

När mörkret faller på lördagen som är marknadens sista dag, städas allting undan. På söndag morgon är allt som bortblåst. Någon enstaka turist går längs de tomma gatorna, men det är nästan som om marknaden aldrig har hänt.
Men för Birgitta och alla andra som jobbar med marknaden börjar planeringen för nästa år redan veckan efter.

Jokkmokks marknad

När: 6–8 februari 2014
Årets tema: Renen
Hemsida: jokkmokksmarknad.se
Antal besökare: cirka 37 000 (2013)
Storlek: närmare 500 marknadsstånd

 

Fler vintermarknader

Huseby bruk, 2 mil söder om Växjö. 9–17 nov.
Julmarknad Södra Tullgatan, Malmö. 30 nov–30 dec.
Skansens julmarknad, Stockholm. 30 nov–1 dec, 7–8 dec, 14–15 dec, 21–22 dec.
Julmarknad Falu Gruva, Falun. 8 dec.
Julstaden Int Marknad, Göteborg. 30 nov–22 dec.
Jamtli julmarknad, Östersund. 6–8 dec.
Ekenäs Slott, 2 mil utanför Linköping. 14–17 nov.
Kalmar Slott, Kalmar. 28 nov–1 dec.

 


Vill du också läsa?