Välj område

Gårdens djur Paula W Lundberg

Baggselen gör livet enklare

gardsbackenb1

Vi är stora fans av baggselen.

Vi brukar alltid använda oss utav en baggsele, när vi släpper baggen till tackorna på hösten. Den är så bra, tycker vi, då ser vi precis vilken dag tackan blev betäckt och kan notera det i vår kalender.

Tackorna lammar plus minus en dag efter att de i genomsnitt varit dräktiga i 147 dagar. Eftersom vi inte har någon stor fårbesättning så fungerar detta utmärkt för oss. Vi vet, som sagt, nästan på dagen då de olika tackorna ska lamma, tack vare baggselen! Det sparar flera nätters vak i fårstallet…

gardsbackenb6

Kritan som man fäster i baggselen finns att köpa i olika färger och hårdheter beroende på temperatur. Vår krita är röd!

gardsbackenb4

Baggselen fästs på baggen så att kritan placeras en bit ovanför frambenen…

Lammen kommer att födas under april månad. Det brukar vara en underbar tid med urgulliga små lamm som springer omkring i lagårn. När vi tog in den del av fårflocken som ska betäckas så blev Herr Larsson ivrig och kunde inte fort nog bli insläppt till tackorna.

gardsbackenb5

-Släpp in mig!!!

Vi sätter på baggselen ett par dagar innan han ska släppas till tackorna för att han ska få vänja sig vid den. Efter ett par dagar kan man med fördel känna på selen så att den inte sitter för slakt eller titta efter så att den inte skaver i ljumsken på baggen. Det bästa är om inte baggen är nyklippt, då är det sällan några problem att inte baggselen sitter fast som den ska, eller att han får besvär av den.

gardsbackenb2

Herr Larsson började genast kurtisera bland fårdamerna…

gardsbackenb3

Han gör allt han kan för att imponera…

Det gick inte mer än ett dygn, efter det att vi tog in tackorna i fårstallet och släppt ihop dem med Herr Larsson, innan några av dem blev märkta. Rödfärgen på kritan gör att tackan som blir betäckt blir rejält rödfärgad på bakdelen…

gardsbackenb7

På bilden ser ni en tacka som är betäckt.

Nu kan vi göra en notering i bondepraktikan att lamm väntas i april!

Paula och Dan på Gårdsbacken är en av Grannlivs populära gästbloggare. Under vecka 47–51 kan ni varje vecka läsa om vad som händer på deras gård. Vill du läsa mer av dem och våra andra gästbloggare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdbacken.

 

 


Vill du också läsa?