Välj område

Gårdens djur Paula W Lundberg

Gårdsbackens hönsmamma

Till Gårdsbackens hönsmamma nummer ett utlyser vi vår Hedemorahöna som tar hand om sexton kycklingar! Tio egna och sex övergivna dunbollar…

Så här gick det till: Vi hade en höna som blev sur nu under sommaren, vi lade tio fräscha ägg under henne. Vår hönsmamma lade sig också sur, så med endast ett par dagars mellanrum lade vi ägg under de båda hönsen…

gardsbackenh1

Gårdsbackens hjältinna med sina småttingar…

Utvecklingen i hönsäggen påbörjades och vår första surhöna visade sig ganska tidigt vara en orolig ande. Vi blev mer och mer skeptiska på att äggen fick den värme och den fuktighet som behövdes för att kycklingarna skulle kunna utvecklas och Danne och jag sa till varandra att vi skulle bli förvånade om det blev några kycklingar av hennes ägg.

gardsbackenh4

Hönsmamman tar hand om alla sexton!!! kycklingar…

När vi utfodrade de andra hönsen hoppade hon ner och käkade, vilket är ovanligt för en sur höna. De brukar oftast nonchalera maten och endast vid enstaka tillfällen lämna redet och äggen för att äta och dricka. Vår andra höna såg vi inte lämna redet en enda gång under de 21 dagar som hönan ligger på ägg.

gardsbackenh3

Kycklingarna är oemotståndligt söta!

När 21 dagar passerat och trots att vi varit väldigt skeptiska så hör vi små ändock kycklingpip under hönan. Då sätter vi ett nät framför redet, så att inte de nykläckta kycklingarna ska ramla ut… Det brukar vi alltid göra och när kycklingarna är ett par dagar gamla så lyfter vi ner hönan med sina bebisar på golvet…

gardsbackenh5

Hönsmamman lär sina kycklingar att leta mat…

När det  var dags att lyfta ner hönan med sina kycklingar så hade det även börjat pipa under höna nummer två, vår hönsmamma.

När hönan lämnar redet tillsammans med sina kycklingar brukar hon försvara dem med näbb och klor och ingen… absolut ingen brukar våga närma sig den hönan, men nu skulle det återigen visa sig att just den här hönan inte var ämnad till att vara en duktig hönsmamma, hon lämnade helt enkelt, utan känslor, sina sex dunbollar åt sitt öde.

gardsbackenh2

Vilken tur att vår superduktiga hönsmamma tar hand om alla kycklingarna!!!

När kycklingarna är små så behöver de sin mamma för att få värme under hennes vingar, men så fort de närmade sig henne så pickade hon elakt med näbben mot dem…

Vad skulle vi nu göra? Det är så bekvämt när kycklingmamman själv tar hand om sina små, de ger dem den värme de behöver och de lär dem att hitta mat…

gardsbackenh6

Hönsmamman med sina små får bo i ett stort rum i lagårn för sig själva.

Så kom vi på idén att kanske skulle den andra hönan hjälpa oss med de övergivna dunbollarna? Vi hade hört att det börjat pipa under henne också. Sagt och gjort… Vi lyfte in de sex föräldralösa kycklingarna i redet med hönsmamman och i samma sekund som vi la dem hos henne så tog hon hand om dem som om det vore hennes egna…

gardsbackenh7

Sexton!!! små bäbisar att uppfostra…

Det skulle visa sig att hon själv hade tio kycklingar under sig, så tillsammans med de sex andra så sköter hon nu om sexton stycken som sina egna…!

Hon är verkligen Gårdsbackens hjältinna, vår hönsmamma och ibland när vi kommer in till henne så sticker små kyckinghuvuden upp överallt ur hennes fjädrar, hon är så duktig som klarar av att uppfostra dem alla…

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 33–37. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras egen blogg Gårdbacken.

 


Vill du också läsa?