Välj område

Häst

Trav som passion

Från den dag Stefan Persson som tonåring fick köra sulky i tävlingshastighet var han fast. Idag försörjer han sig på sin kärlek till hästar och är en av Sveriges hetaste travtränare.

Hast_Artikel_Trav_312_1

Vissa hästar är känsliga för ljud. Det utnyttjar kuskarna genom att ha öronproppar som dras ur på upploppet. På träning använder man bomull för att ta bort störande ljud för hästarna.

För några betyder travsport spänning, för andra är det anonyma hästar på tv – för Stefan och Linda Persson är det hela livet. När Grannliv träffar paret i deras stall vid Halmstadtravet har Stefan just tagit över träningen av tidigare konkurrenten Kari Lähdekorpis alla hästar.
– Det innebär att jag har en bit över hundra hästar i träning och under nästa år räknar jag med att vi blir ett av Sveriges topp-tio-stall, säger Stefan med en blandning av allvar och stolthet.

Tillsammans med frun Linda, som mer eller mindre har vuxit upp vid Halmstadtravet, har de åtta anställda och är del av den idrottsrörelse som engagerar tusentals proffs och amatörer landet runt. Som tränare har Stefan ett rykte om sig att vara duktig på unghästar. En av hans bästa var Bring Me Luck från USA som tillhörde toppen i sin årskull. Av de fyrahundra travhästar som registreras varje år är det många som inte ens tar sig till start.
– Att få följa en häst från det att man har köpt den, träna upp den och att den sedan kanske vinner sitt första lopp – det är fantastiskt!

I travbranschen mäts stallens framgång i inkörda prispengar. Det går inte att prata om trav utan att komma in på spel, eftersom det bär rörelsen. Insatser hos ATG blir till prispengar som delas ut till hästägare. En del av dem hamnar hos hästens tränare och han eller hon får också en dagsersättning för att sköta all planering, träning och tävling.

Utan vinster, ingen brödföda. Så det är mycket som står på spel när Stefan sätter sig i sulkyn. Han kör de flesta loppen själv. Det är lätt att imponeras: på bara ett träningsvarv kan han och andra proffskuskar känna av en okänd häst och ana sig till vilken typ den är och hur den ska köras. Själv tycker han dock att kuskarnas stjärnstatus är överdriven.
– Det är en medial bild som har byggts upp. Ju fler lopp du kör, desto mer syns du, vilket sätter de kuskar som kör många lopp i rampljuset. Men inte ens en duktig kusk kan rädda en dålig häst.

När starten går dundrar hästarna fram i cirka 50 kilometer i timmen. Kuskarna manar på, det smattrar om hovarna, lera och sten fyller luften. Glasögonen blir täckta och ibland är det svårt att se, ändå måste förarna ha full koll eftersom minsta fel kan innebära katastrof. I mars 2010 flög en av landets bästa travtränare, Jim Frick, över sulkyn på Solvalla och skadade sig så allvarligt att han helt har fått dra sig tillbaka från sporten. Sedan dess har det blivit krav på skyddsväst.
– Marginalerna är minimala. Skulle någon köra in i din hästs framben har du tur om det blir en galopp, det kan lika gärna innebära att hästen stupar och du faller.

När starten går gäller det att känna till de andra ekipagens svagheter, vara taktisk och ha skinn på näsan, annars har du snart en dålig placering. Stefan må se snäll ut, men det var ingen duvunge som slog igenom och fick nomineringen ”Årets komet” 2001, vann alla lopp utom två med hingsten Gitano eller som med stoet Frillan Filiokus sprang in en miljon 2010.

Den grymma verkligheten är att tränaren oftast inte äger hästen och att de därför kan skiljas åt när som helst. Men det är så klart omöjligt att inte fästa sig vid hästarna, erkänner han.
– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var de framgångsrikaste hästarna som har betytt mest för mig. De reser och tillbringar du oftast mest tid med. Gitano blev en sådan häst. Vi ägde honom inte och han skulle säljas på auktion efter ett år. Vi fick ihop 400 personer som tillsammans kunde lägga 2 miljoner för att köpa honom, men vi blev slagna av två killar som kunde lägga 200 000 mer. Det var jobbigt.

Hast_Artikel_Trav_312_5

På och omkring Halmstadtravet har Stefan en veterinär runt knuten och alla träningsmöjligheter han behöver. Det böljande landskapet bjuder på vidsträckta backar och vindlande vägar genom skog och fält som gör träningspassen till naturupplevelser för honom och gänget i hans stall.

Arbetsdagen börjar klockan fem. Då får hästarna det första målet mat. Klockan sex kommer de åtta hästskötarna och man städar stallet. Vid åtta börjar dagens träningspass som pågår fram till lunch. På eftermiddagen pysslar tränarna om hästarna, gosar lite och vid 17 är träningsdagen slut.

Travhästar är elitidrottare med hårda special-anpassade träningsprogram. En gång i veckan kommer massör, akupunktör och man gör tandvård. Veterinären finns 50 meter bort. Hästar med ”löparskalle” gillar att vinna vid tävlingar och de bästa lyckas ge det lilla extra på upploppet.
– Vi har fantastiska träningsmöjligheter i det kuperade landskapet kring Halmstadtravet, som jag tror att få andra anläggningar har.

De vattentäta skott som länge har funnits mellan ridningen och travet håller på att luckras upp något, berättar han.
– När jag var liten tittade ridningen ibland snett på oss och vice versa. Men idag finns exempelvis travhästen Quarcio De Chene som tränas i dressyr och sedan går mycket bättre i travloppen. Den typen av träning har vi också börjat använda oss av ibland, det är spännande.

Varje månad levererar Granngården 15–20 ton foder till stallet, mestadels Granngården Avel och Granngården Aktiv. Tillsammans med Granngårdens foderexpert PG Åhäll tar de fram foderstater anpassat efter träningsperiod och individ.
– Fodret är jätteviktigt eftersom det betyder så mycket för hur hästarna kommer att prestera. Jag förmedlar till honom hur hästarna reagerar på fodret och vi justerar. En hetsig häst kan man pröva att ge mer protein, en som är lat kanske du vill testa att ge mer energi och så vidare.

Hast_Artikel_Trav_312_4

Löddriga efter ett hårt träningspass tycker hästarna om att få komma in i den ljumma duschen.

Eftersom både han och Linda arbetar i stallet är det svårt att släppa travvärlden.
– Allt i våra liv kretsar kring travet och ibland kan det bli lite för mycket. Men sedan vi fick våra två söner har det blivit bättre, nu har vi lärt känna andra föräldrar som inte är i branschen, skrattar han.

Framtidsdrömmen är att vinna något av de mer prestigefyllda loppen som en häst bara har chans att anmälas till en gång på grund av de hårda kriterierna.
– För mig vore det största att vinna ett Årgångslopp, Stora Championloppet eller Derbyt.

Grannliv håller tummarna inför framtiden!

TRAV-SNACK

Snabbjobb – träningspass i tävlingshastighet.
Sandslinga – träningsbana med 2 dm djup sand.
Catchdriver – inhyrd proffskusk.
Speedy hästtyp – en explosiv sprinter, korta snabba steg.
Stark hästtyp – en seg häst, långa steg.
Löparhuvud – häst med vinnarinstinkt som älskar tävlingsmomentet

 

Artikeln publicerades i Grannliv 3/2012.


Vill du också läsa?