Välj område

Gårdens djur Paula W Lundberg

Gården på backen

Vår gård heter Gårdsbacken. Det är några år sedan nu som vi körde igång den megarenovering som var nödvändig för att det överhuvudtaget skulle gå att flytta hit och bo här permanent. När vi träffar på folk som frågar hur vi trivs på vår gård, svarar vi alltid: ”Vi har hittat hem!”.

gardsbackengb14

Gårdsbacken ligger i en pytteliten by i Ångermanland. Stället har funnits i Dannes släkt sedan 1860-talet, men ännu äldre är själva namnet Gårdsbacken. Gårdsbacken hade stått tomt i över 30 år innnan vi bestämde oss för att renovera huset och flytta hit. Det här med renoveringen är en helt annan historia. Det vi vill berätta om i dagens inlägg är om de personliga namn på åkrar och ängar och dyligt som levt kvar i generationer och om namn som man själv hittar på till älskade platser i sin närhet…

gardsbackengb15

På vår 300 år gamla karta över byn kan vi läsa namnen på bland annat åkrarna på vår gård.

Nu för tiden har vi EU-kontroll av åkermarken med så gott som millimeterprecision, GPS-kartor och fastighetsbeteckningar i sifferform. Förr i världen hade man här och säkert i många andra byar runt om i Sverige, namn på gårdar, åkrar, vattendrag, näs och andra delar av naturen som ofta hade en logisk koppling mellan namn och plats.

gardsbackengb1

Detta fårbete kallar vi för Kilen, då ett dike på var sida betet bildar en kil…

Om man tittar på gamla kartor från mitten av 1700-talet från vår by så hittar man i beskrivningen till ”vårt hemman” namn som Sjöåkern, Höladutegarna, Kjellåkern och Myrtegarne. De två första namnen ger ju en bra förklaring, men Kjellåkern har inte uppkallats efter någon gammal anfader, utan betecknar en plats där en kallkälla funnits i alla tider, medan Myrtegarne beskriver ett område med sank mark där det aldrig torkade upp och som gav sämre växtlighet.

Flera av de minst 300-åriga namnen lever faktiskt kvar och vi har, av äldre generationer, fått lära oss delvis modernare namn som Storlalägdan, Källriset och Surkebb, men de syftar på samma platser som förr.

gardsbackengb2

Det här betet kallar vi för Hällan då en bit av bergshällan syns i dagen…

Tiderna förändras och vi använder en del av hagar och lägdor på ett annat sätt än förr och vi har också våra egna namn på dem. Våra får betar bland annat på Kilen, Hällan och Sjökanten och deras fårhus står på Tallbacken.

gardsbackengb13

Det här är Tallbacken, Danes pappa Johan, planterade dessa tallar som ståtligt växer på här på backen. Den stora vackra granen till höger är Davids gran, Dannes farbror David kastade en liten granplanta upp på en sten, den rotade sig och är nu hög som ett höghus…

Nere vid sjön har vi en underbar plats, ett litet näs som går en bit ut i sjön och skapar en liten vik. Längst ute på näset har vi en grillplats. Där badar vi och där har vi båten förtöjd på sommaren.

gardsbackengb5

En kopp kaffe smakar aldrig så bra som ute på Oxnäset!

På vintern brukar vi fiska gädda där med angeldon. Både hundarna och vi själva älskar detta smultronställe och vi tar ofta en promenad hit ner med fikakorgen, under alla tider på året. Ni som följer Gårdsbackens blogg har säkert märkt att ni rätt ofta får följa med oss hit ner…

gardsbackengb4

Oxnäset är vårt smultronställe nummer ett…<3

Denna magiska plats har också ett namn, Oxnäset. Det namnet kommer av att den bonde i byn som förr höll oxe (det  var en liten  by och en oxe räckte långt), fick ta rätt på det som växte på detta näs som foder. Denna skörd kan inte ha varit så riklig då näset inte är speciellt stort.

SAMSUNG

Både hundarna och vi själva finner ett enormt lugn som sköljer över oss här nere på Oxnäset… <3

I övrigt på gården har vi Farmors gran, en knotig gammal gran som täcker en stor del av vår sjöutsikt från altanen men som vi inte har hjärta att såga ner.

gardsbackengb3

Farmors gran är inte så vacker längre, utan istället gammal och knotig, men hon uppfyller en god funktion till att bära en fågelholk där talgoxen nu har flyttat in…

Vi har dessutom Trekanten, den triangelformade del utav trädgården där vi borrat efter vatten, Goosetown, gåshagen sommartid bakom lagårn och även många andra namn på platser på vår gård. Vi är säkra på att du också har ”egenpåhittade” namn på platser i din närhet, har vi rätt?

gardsbackengb12

Gården på backen.

Själva Gårdsbacken då, som inte bara är namnet på vårt hem och vår blogg, utan även har blivit vårt kennelnamn och lite av vårt varumärke. Ja, vem vet, en Gårdsbacke kan ju beteckna själva platsen framför byggnaderna, eller så är det ännu enklare… Gården ligger faktiskt uppe på en backe… Kan det vara så enkelt, månne?

Gårdsbacken i våra hjärtan…

Paula och Dan på Gårdsbacken gästbloggar på Grannliv vecka 14–17. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras egen blogg Gårdbacken.

 


Vill du också läsa?